donderdag 8 mei 2014

Het Kwintet van Maaike Gerritsen

Liefde van Knausgård lees ik op dit moment. Als ik het uit heb, bestaat mijn lijst van allerbeste boeken uit zo’n 39 titels en daar zit geen non-fictie of poëzie bij, want dan was de lijst nog veel langer. Een boek is voor mij goed als het me aanzet de pen opnieuw ter hand te nemen, als het me, om het wat pathetisch te zeggen, recht in mijn schrijvershart raakt. Stiekem zie ik mezelf tijdens het leven van Liefde al de vrouwelijke Knausgård worden. Niemand kan mij mijn dromen afnemen. Laat me een Donna Quichot zijn. Literatuur geeft me de kans mezelf in een ander (leven) te verbeelden. Lezen maakt mijn leven dragelijk, door te schrijven wordt het hanteerbaar, soms zelfs een feest.

Mijn voorliefde voor boeken over het menselijk tekort met een droeve clown als hoofdpersoon bepaalt dit kwintet. Het gaat steeds om mannen die door hun – meestal onbewuste – potsierlijke, onhandige gedrag in onmogelijke situaties verzeild raken. Veelal betreft het mannen die zich een vorm van buitengewoonheid durven toe te dichten, en die zich daarbij soms zelfs het recht toeëigenen de mensen die hem voor de voeten lopen uit de weg te ruimen.

1. Bardemu uit Reis naar het einde van de nacht vergezelde me op een reis door Spanje toen ik ergens in de twintig was. Telkens als ik het boek las, had ik een grijns rond mijn mond die zich alleen zo nu en dan afwisselde met een lachsalvo bij zinnen als:  ‘Ik reed rammelend met mijn blikken rotzooi van boom tot boom. Alleen mijn prachtige sabel maakte al net zoveel herrie als een piano.’ En: ‘De negers, groot en klein, besloten mijn aftakeling knusjes van dichtbij mee te maken. Ze liepen mijn hut in en uit, ze deden wat ze wilden. Totale vrijheid. We maakten elkaar met gebaren duidelijk dat we het roerend met elkaar eens waren.’

2. Platform: De ‘ik’ neukt zijn vriendin te pletter, verliefd als hij is op zijn eigen lul en zijn befkwaliteiten. Onbedoeld geestige literaire porno, en tegelijkertijd een prachtig boek over liefde en afhankelijkheid in een wereld die zijn eigen ondergang tekent. Visionair pur sang. Beetje meer zelfspot mag...

3. Straf voor het leven: ‘Met mijn rug tegen de muur van het schietkamp voelde ik nog steeds mijn ballen jeuken.’ Prachtige openingszin van de Algerijnse schrijver Mimouni. Gezien door de ogen van de dictator, een gewetensloze op macht beluste charlatan die zijn regime alleen aanpakt om indruk op zijn meisje te maken. Je zou bijna medelijden met deze anti-held krijgen.

4. Raskalnikof is Dostojevki’s mooiste personage. Hij pleegt een moord op een volgens hem slecht mens en denkt daarmee de samenleving een buitengewone dienst te bewijzen, maar er gaat iets mis en zo dood hij ook een goed mens, hij vlucht, wil zichzelf aangeven, maar iemand anders heeft al bekend. De vervreemding en wanen waarin hij verkeert zijn hemeltergend goed opgeschreven.


5. Don Quichot: de meest onschuldige van het stel, maar dat kan ook komen doordat dit de oudste roman is van mijn kwintet. In de loop der eeuwen kreeg de menselijke psyche meer en meer aandacht in de literatuur. Dit boek leerde mij dat je altijd en overal door je verbeelding te gebruiken hoop kunt vinden. Eigenlijk zoiets als het hedendaagse zo populaire ‘omdenken’. Lees dus geen boeken over mindfulness en andere zelfhulpboeken, maar lees Don Quichot: daar knap je gegarandeerd van op!

De Achterblijvers van uitgeverij Anthos is nu verkrijgbaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten